לא נפסיק לחזור על כך שהצלחתו של כמעט כל תהליך פיתוח תוכנה תלויה באנשים. כן, התקציב והספק הם סופר חשובים, אבל יצירת צוות בדוק חזק עם מומחיות עמוקה, ניסיון רלוונטי וכישרונות טכנולוגיים חשובים ביותר. שלא לדבר על מיומנויות רכות כמו אחריות, חריצות, יצירתיות, ריבוי משימות וסובלנות למתח חיוניים בקהילת ה-IT התובענית. במאמר זה, נענה כיצד להצליח בבניית צוות בעל ביצועים גבוהים וניתן כמה מהתובנות של Innowise Group בנושא.

מבנה צוות פיתוח תוכנה טיפוסי
בתקציר, כל צוות הנדסת תוכנה טיפוסי יכול להיות מוצג כמספר מומחים עם תפקידים של כלליים, מומחים והיברידיים. בואו נבחן איך הם שונים זה מזה.

מבנה כללי
מודל זה מרמז על אנשים בעלי מערכי מיומנויות מגוונים בתחומים טכנולוגיים שונים. המורכב ממומחים מהסוג הזה, הצוות יכול להשלים את הפריסה מקצה לקצה או לפתח תכונה מורכבת ללא תלות באחרים. לדוגמה, מפתח חזיתי עם ידע בסיסי ב-Java או ניסיון PM בעיצוב UI/UX הוא הנציג המבריק ביותר של הגישה הדומה לגנרליסטית.

מבנה מומחה
גישה זו פירושה שכל חבר צוות הוא מומחה בתחום סופר-ספציפי מסוים (למשל, שפת תכנות, מסגרת, שירות, טכנולוגיה וכו') ולפיכך, אחראי באופן מלא על יצירה מסוימת. מכיוון שעבודות רבות מופעלות בו-זמנית, שיטה זו מספקת איכות טובה יותר וזמן הגעה מהיר יותר לשוק.

מבנה היברידי
כפי שהשם מרמז, מודל זה משלב את התכונות של שתי הגישות שהוזכרו לעיל, תוך ערבוב כלליים עם מומחים. במקרה זה, חברי צוות היברידי עובדים על הפרויקט כמכלול עם יכולת לצמצם את המיקוד במידת הצורך. ללא ספק, זוהי הגישה הטובה ביותר שכן היא מתהדרת בהתמחות בתכונות מסוימות עם כלליים המבטיחים שהמערכת תפעל בצורה חלקה.

אנו ב-Innowise Group מקפידים על מומחים ומבנים היברידיים שכן יש להם פוטנציאל עשיר לכסות את צרכי הפרויקט הספציפי לתעשייה ולשמור על קשרים עם הלקוחות בצורה גבוהה.

לאחר שבחרתם את המבנה, הגיע הזמן לקבוע את גודל הצוות. החברה שלנו מניחה הימורים על המבנה דמוי הפירמידה, והנה הסיבה.

למה לבחור במבנה דמוי פירמידה
בניית מבנה צוות מאוזן בהחלט דורשת זמן ושיקול דעת. מהו היחס הנכון בין מפתחים בכירים, בינוניים וזוטרים? האם הפיתוי להעסיק כמה שיותר קשישים סביר? הניסיון של קבוצת Innowise מראה שצוות המורכב אך ורק ממומחים בכירים הוא פחות יעיל ויקר יותר לעסקים. גילינו את הנוסחה שלנו למבנה צוות מושלם, המודגם להלן.

המנהיג או הבכיר בראש מחליטים כמה מומחים להקצות ואילו משאבים להקצות כדי להגשים את יעדי הפרויקט בצורה היעילה ביותר בזמן שהצעירים מבצעים משימות יומיומיות מואצלות. ברור שלג'וניורים, בהגדרה, יש תעריפים נמוכים יותר ממפתחים בכירים, מה שמוזיל את עלות הפרויקט בצורה משמעותית. אין ספק, מבנה זה הוא חיובי מכיוון שהוא מביא כמה יתרונות:

הוא מציע איזון אידיאלי בין תפקידי מנהיגות ותפקידי צוות כאשר מומחים בכירים מתמקדים במשימות חשובות ובתמונה הרחבה יותר.
הניסיון רב השנים שלנו מוכיח שהעובדים המחויבים והנלהבים ביותר המוכנים לעשות את המייל הנוסף הם מפתחים זוטרים כאשר מעריכים אותם ומשבחים אותם על החריצות.
לעתים קרובות, מפתחים זוטרים יעילים יותר בטיפול במשימות לא טריוויאליות מכיוון שהם פתוחים יותר לשיתוף פעולה וייעוץ מאשר מפתחים בכירים שהם יותר אינדיבידואליסטים ותפוסים בעצמם.
חוסר ניסיון מפוצה לרוב על ידי גישות לא שגרתיות וחשיבה מחוץ לקופסה, מה שמוביל לפתרונות חדשים שלא היו צפויים עד כה.
לעתים קרובות, מפתחים בכירים מרגישים מוערכים כשהם מלווים מפתחים זוטרים. זה תורם לפיתוח תרבות תכנות חזקה והמשכיות בין עובדים חדשים לעובדים בוגרים.
אחרון חביב, המטרה המשותפת שכולם שואפים להגיע אליה מתאחדת בצורה הטובה ביותר. כאשר חברי הצוות מעודדים ועוזרים זה לזה, תהליך פיתוח התוכנה הולך מהר יותר עם סיכון מינימלי לטעויות ואי הבנות.
תפקידים ואחריות של כל אחד מחברי הצוות
בדרך כלל, צוות פיתוח תוכנה טיפוסי מורכב ממה שנקרא גנרליסטים או מומחים שיש להם ידע ומערך מיומנויות רחב כדי להתמודד עם ההליכים הטכנולוגיים בצורה חלקה. כמובן שהתפקידים משתנים בהתאם למורכבות ולהיקף של פרויקט מסוים, אך התפקידים העיקריים הם כדלקמן:

אנליסט עסקי (BA)
מומחה זה אחראי להערכת הערך של מוצר התוכנה ולהרכב מפרטי הדרישות, מכיוון שלעתים קרובות, העברת רעיונות הלקוח ישירות להנחיות טכניות עשויה להיות מאתגרת. הם חייבים להיות בעלי חזון אסטרטגי כדי להבין איך הפתרונות יעבדו ומה היתרונות שהם יכולים להביא ללקוח.

מנהל פרויקטים (PM)
ראש הממשלה אחראי על התכנון והביצוע. הם מנהלים את זרימת העבודה בצוות, מאצילים משימות ואחריות ומפקחים על ביצוע המשימות בצורה נכונה ובזמן. מומחה ניהול פרויקטים לפיתוח תוכנה עומד בקשר הדוק עם הלקוח, ומספק מידע על התקדמות הפרויקט ותוצאות הביניים.

מעצב UI/UX
מעצב קובע את הדרך שבה המשתמשים יתקשרו עם האפליקציה או התוכנה. המוצר צריך להיות לא רק פונקציונלי אלא גם ידידותי למשתמש ופשוט לניווט.

מפתחים (Front-End/ Back-End/Full-Stack)
אין ספק, מהנדסי תוכנה הם הליבה של פיתוח תוכנה. הם מרכיבים את צד השרת (בחלק האחורי) ואת התכונות מול הלקוחות (החזית) או בונים את הפתרון כולו באופן עצמאי מאפס (מלא סטאק), כולל פונקציונליות ליבה ורכיבי משתמש.
מהנדס אבטחת איכות (QA)
בדרך כלל, QAs מגיעים הן בשלב הראשוני של מחזור החיים של פיתוח התוכנה תוך חיבור תוכנית הליך בדיקה והן בשלב הבדיקות, תוך ביטול פגמים ופגיעויות בפתרון. הם מבטיחים שהמוצר עומד בתקני האיכות ובדרישות הלקוח, ממלאים תפקיד של מפקח תוך הקפדה על הפרטים הקטנים ביותר.